top of page
Anker 11
eenklarekijk0_edited.jpg

Een Klare Kijk op het Verhaal 

Download

Bekijk het volledige verhaal van de stokerij tot het jaar 1876 vol anekdotes en verhalen uit het verleden.

 

Klik op de PDF-file om te bekijken.

Anker 1
Jozef_edited.jpg

Likeurstokerij VdS wordt gesticht

Jozef Van der Schueren wordt in 1904 geboren in Voorde. Als zoon van een landbouwersgezin raakt hij geboeid door het product dat afkomstig is van de granen op het land, jenever. Hij begint zelf jenever te maken met kwalitatieve grondstoffen.

 

In 1928 besluit hij om een vennootschap te starten en begint hij zijn likeurstokerij in Aalst in de Gentsestraat.

stamp-wax-seal-sealing-retro-label-vecto

1928

Jozef

Drie broers,
Drie locaties.

Enkele jaren na de oprichting wordt het bedrijfje groter en stappen Jozef's twee oudere broers ook mee in de vennootschap. 

Tussen 1928 en 1936 openen twee bijkomende locaties in Aalst. In die periode wordt het eerste portfolio doordacht samengesteld. 

Tot in 1946 handelen de drie gebroeders Van der Schueren simultaan onder één noemer. Stichter Jozef vestigt zich in de Korte Zoutstraat, Paul blijft in de Gentsestraat terwijl Frans begint in de Binnenstraat. 

eenklarekijk9.png

Paul

Frans

Anker 2
Naamloos.png
eenklarekijk12.png

Zeventig jaar lang in de Binnenstraat.

1946

Na de Tweede Wereldoorlog beslist Jozef om zijn zaak verder te zetten in de bloeiende wijk aan de andere kant van de stad. Hij neemt de zaak over van Frans, die daar handelde sinds 1936. Achteraan het rijhuis was er genoeg ruimte om te produceren en om alles te stockeren. Bijna zeven decennia lang zou de stokerij zich hier vestigen en uitgroeien tot een vaste waarde in de stad.

Paul en Jozef doen verder met de zaak op twee locaties. 

De eerste overname is een feit.

Begin de jaren 1950 neemt Jozef de kleinere stokerij Sint-Anna - tot 1939 distillerie Sint-Martinus - over van Louis Bruylant. 

De markante producten zoals Elixir Dirk Martens, St. Martin en Oude Klare spreken voor de verbeelding en zijn bij velen een vaste waarde op het schap.

Vanaf dan vervoegen deze producten het gamma van VdS en tot vandaag worden deze nog steeds gemaakt zoals toen. 

1951

eenklarekijk12c.png
Anker 3
Anker 4

De volgende generatie.

1969

Joseph's zoon Walter Van der Schueren, neemt de stokerij over in 1969. 

Hij legt de focus op kwalitatieve streekproducten en verruimt het importgamma. Trots maakt hij de klassiekers van zijn vader verder maar voegt er ook een paar lustige blijvers bij. Faluintjesjenever- en koffie (1975), Louis-Paul Boon jenever (1991) en Oude Graanjenever VdS (1992, O’de Flander) lanceert hij met succes.

In 1977 valt alles onder één adres, de Binnenstraat, nadat de originele locatie in de Gentsestraat sloot. 

WalterVdS.png
faluin.png
Faluintjesjenever bttl.png
LPBjenever bttl.png
Anker 5

VdS versterkt zijn positie door verdere overnames.

1973

Om een grotere afzetmarkt te bekomen, neemt VdS de kleinere Stokerij De Ster over. De jenevers en rums van Stella, in de volksmond, hadden reeds naam en faam in de streek rond Aalst. Walter voegde deze smaakmakers graag toe aan zijn gamma. Stokerij De Ster was oorspronkelijk gevestigd in Aalst maar verhuisde al snel naar het nabijgelegen Haaltert om

nadien terug te keren.

Het was Walter vooral te doen om de rums zoals Stella Rhum en recepten van enkele van de jenevers zoals Grane Klare, die toen al enige bekendheid genoten bij een vast publiek. 

De ster.png
Stella Rum.jpg
Falkoffie.png

Producten uit de Faluintjesstreek, een succesverhaal.

De Faluintjesstreek in Aalst viert elk jaar traditiegetrouw het oogstfeest De Pikkeling. Met de intrede van een eigen toebedeelde jenever van 35° krijgt het cultuurgoed er een straffer kantje bij. Enkele jaren later komt daar ook de Faluintjeskoffie bij op basis van de jenever.

 

Het resultaat zijn twee stevig verankerde producten met een cultstatus

Faluintjes Oud.jpg

Luc Waterschoot neemt
de stokerij over.

2001

Anker 6

Een nieuwe wind door de gangen van de stokerij brengt een nieuwe dynamiek met zich mee. Luc zet stevig in op premium spirits van bijzonder hoge kwaliteit en richt zich meer naar private labels. Hij specialiseert zich in de productie voor derden met behoud van de eigen reeks smakelijke dranken.

 

Met de juiste ingesteldheid, een onmetelijke passie voor de ambacht en een natuurlijke ondernemerszin stort hij zich in de wereld van gedistilleerd. 

Luc.png

Het Gentse Cockney's Distillery wordt 100% eigendom van Stokerij VdS.

Anker 7

Een oer-Belgische stokerij houdt het na 165 jaar voor bekeken. Een Engelsman startte in 1838 met het stoken van gin en vele generaties na hem zouden dit blijven doen.

 

In de jaren 90 werd Cockney’s gekend om haar vruchtenjenevers en houtgelagerde distillaten. De familie Hoste was de laatste familie die de stokerij beheerde. Het alomgekende gamma wordt toegevoegd aan dat van VdS.

 

Tot vandaag blijft de laatste generatie Hoste betrokken bij de productie. 

2003

d6945cd0-25d1-0130-e3c9-00505694738d.jpg

Cockney's Gin krijgt een tweede leven.

eenklarekijk28.png
Anker 8

2013

De oudste gin van het land ziet opnieuw het levenslicht. Al was hij nooit verdwenen van het toneel, hij was decennialang op de achtergrond beland.

 

Er worden in totaal 18 botanicals gebruikt die een samenspel met de graanalcohol van 44,2° meer dan goed opnemen. De stokerij werkt zo aan de plaats die hij terug verdient. De iconische groene fles helpt hier alvast goed bij.

6a0133f07cb2bc970b01bb08126ccc970d.png
B0I5J4rCIAEWHM9.jpg
Anker 9

De stokerij verhuist na bijna 70 jaar naar een nieuwe locatie. 

2015

Front_gebouw.jpg

De Binnenstraat wordt omgeruild voor een ruimere locatie te Aalst. Het industrieterrein lijkt de beste optie. De grote stokerij Le Lion d'Or vond hier in vroegere tijden al zijn vestiging. De Lion d'Orweg was dus ooit al eens het centrum van het stookwezen in Aalst. Met Stokerij VdS keert opnieuw een stokerij terug naar deze kant van de stad. Hier kan men niet alleen verder stoken maar kunnen er ook groepen rondgeleid worden.

Naast de winkel voor particulieren is er ook een makkelijk afhaalpunt aan het gebouw. Een bijkomer voor het publiek zijn de talloze tastings die gehouden worden doorheen het jaar met deskundige uitleg van de meester distilleerder zelf.

Alleen het beste primeert!

Het werkt resulteert in enkele opmerkelijke onderscheidingen voor de producten van de stokerij. Zo worden drie zilveren, drie gouden en een dubbele gouden medaille behaald op verschillende gerenommeerde internationale wedstrijden.

Medals_edited.png
Grande_M%C3%83%C2%A9daille_d'Or_2016_edi
Anker 10

Nieuwkomers maken hun intrede.

2018

Het gamma onder Cockney's Gin breidt in 2018 uit met een tweede gin. De Cockney's Inspired by JRE is gemaakt in samenwerking met de chefkoks van sterrenrestaurants die werken onder het JRE label (Jeunes Restaurateurs d'Europe).  

 

Ook de 100ste verjaardag van de legendarische Negroni-cocktail wordt gevierd met een eigen prebottled variant. Drie gelijke delen rode vermouth, bitter en gin, in dit geval Cockney's Gin, vinden mekaar in de heerlijke Cockney's Negroni.

 

Later in datzelfde jaar brengt de stokerij de tot dan toe oudste jenever in zijn gamma op de markt. VdS wordt 90 en daarom ziet V.d. Schueren Aged Genever 7YO het levenslicht. Een zeven jaar lang gerijpte jenever met een finish op de beste Oloroso vaten.

Zowel JRE als de Aged Genever kapen beiden een zilveren medaille weg op de Concours Mondiale in hetzelfde jaar.

Luc en Michiel Waterschoot Stokerij VdS.
cmb2019-silver-medal.png
cockneys-negroni-20_-07l---b2bbelgodrink
Untitled-1_edited.png
cmb2019-silver-medal.png
Genever7YO_transparent.png
bottom of page