top of page
Anker 1
terroir_ginbeluva_tony_leduc_4_0643_WEB-1536x1025.jpg

Stokerij VdS is een volledig werkzame stokerij waarbij alle processen in de stokerij zelf gebeuren.

Voornamelijk produceren we gin, genever, likeuren, delicatessen, rum, vodka en aperitieven en staan we in voor de ontwikkeling en productie van Private Labels voor derden. 

Één van de belangrijkste waarden in het productieproces is de oorsprong van onze grondstoffen. Een rechtstreeks contact met de leveranciers op het land is voor ons belangrijk. Wij weten steeds waar onze kruiden, vruchten en planten vandaan komen. 

Ook de koperen stills in de stokerij zijn van groot belang voor het maken van onze fijne distillaten. Elk hebben ze een eigen invulling en zijn ze onmisbaar. Maak kennis met onze dames onderaan deze pagina. 

1. Selectie op het land

Granen, verse vruchten, planten, kruiden en specerijen worden zorgvuldig geselecteerd van over de hele wereld.

Een jarenlange samenwerking met telers en boeren die ons onvervalste kwaliteiten kunnen bieden, daar start alles mee. Jeneverbes uit Macedonië, citroen uit Zuid-Italië en hop uit België staan garant voor heerlijke aroma’s. Enkel het beste van de natuur komt samen in de fles!

iStock_59432994_MEDIUM.jpg.jpg
Ambacht.jpg

2. Behandelen van grondstoffen

Bij de processen in de stokerij hoort nog veel handwerk. Naast oog voor detail zorgt dit vooral voor een kwalitatief eindproduct.

Werken op een ambachtelijke manier met respect voor de grondstoffen is voor ons van het hoogste belang. Geduld, vakmanschap en passie komen op die manier samen en zorgen voor een ultieme smaak.

Traditioneel.tif

Alle grondstoffen worden verwerkt binnen de muren van de stokerij. Fruit en granen worden vergist maar er zijn ook botanicals die te weinig natuurlijke suikers hebben om te vergisten. Dergelijke vruchten worden gemacereerd, soms tot wel enkele weken lang om alle smaken en aroma's te onttrekken. 

Een delicaat werkje. Laten macereren in te hoge alcohol of te lang laten macereren eindigt in te bittere smaken. Andersom zal het resultaat te flets zijn. De smaak van de meester-distilleerder en de ervaring in trial & error bepaalt de fijnheid van het gewenste aroma.

3. Extraheren van smaak

82765230_2603978953004425_37302620280995

Bij voorkeur worden de grondstoffen vergist in fermentatietanks. Het natuurlijke proces zet de aanwezige suikers om in alcohol. Het hele jaar door worden onze botanicals vergist onder nauwlettend oog. In deze stap wordt er niets overhaast en doen we aan "slow fermentation" zodat alle smaken en andere aroma's de tijd hebben om zich ten volle te ontplooien. 

In de stokerij vergisten we zelf onze granen voor het maken van genevers en andere producten, maar ook vruchten zoals appelen en peren ondergaan een langzame vergisting. Het resultaat is een laag alcoholische droesem die de basis is voor distillatie. 

4. Vergisting

Potstill_final.png

Om de smaken te concentreren en aroma's te verhogen, ondergaan onze maceraties en fermentaties een dubbele of driedubbele distillatie. 

Alle distillaties gebeuren in de stokerij zelf en hier wordt de stempel van de stokerij gedrukt. De keuze van de lengte van het hart in de stook is bepalend voor de eindsmaak. Als warme stokerij komen de eigengestookte distillaten samen in de fles al dan niet na rijping op vat. Enkel zo bekomen we de eigenzinnige smaak die eigen is aan onze stokerij.

5. Distillatie

IMG_7556.JPG

Bepaalde distillaten rusten nog enkele maanden tot jaren op vaten om een extra dimensie aan smaak te bekomen.In de stokerij is er een ruime diversiteit aan vaten. Hier kunnen de distillaten onder de juiste omstandigheden hun aroma’s ontwikkelen

De combinatie van Amerikaanse bourbonvaten en Spaanse Oloroso sherryvaten, maakt dat de gerijpte dranken een complexe diepgang krijgen. Elk vat blijft voor minimum 3 jaar in de vatenkamer.  

6. Rijping

7. Botteling

Na het productieproces worden de flessen opgevuld met de geproduceerde dranken op onze bottellijn.  Deze lijn laat toe om aanpassingen te doen naargelang de vorm en grootte van de fles.  

Hierna volgt nog een capsulering, sealing en labeling van de etiketten waarna de flessen klaargezet worden in dozen om te vertrekken naar de juiste bestemming.  

IMG_7529.JPG
Koperen dames

Onze koperen dames

Om tot goede producten te komen zijn alle stappen in het productieproces belangrijk en overal kan de distilleerder zijn eigen stijl insteken. Doch is distillatie veruit de meest boeiende. Om tot prachtige distillaten te komen, zijn dan ook prachtige koperen machines nodig. Onze koperen stills zijn geheel onmisbaar en worden dagelijks gebruikt. Zij doen het essentiële en nobele werk. Een introductie dringt zich dus hoognodig op!

Carl Van der Schueren 2.png

Lady Jane

In 2022 kreeg ze haar vaste plaats bij ons in de stokerij. Een combinatie van pot still en kolom, op stoom aangedreven en uitgerust met de modernste technologie. Volledig op maat gemaakt door de befaamde Duitse fabrikant CARL is het de eerste van zijn soort in België.

Gin maken met de pot still? Of toch maar moutwijn distilleren met behulp van 6 kolom stages? Misschien wel gebruik maken van de vapour infusion tussendoor? Geen probleem voor deze installatie. Hiermee maken we onze producten volgens de stijl die we exact wensen.

Een zeer belangrijke aanwezige om allerhande botanicals mee te distilleren. Via de inwendige aroma basket zijn heel geparfumeerde distillaten mogelijk.

IMG_7436.JPG

Ruby 

De kleinste dame van het trio. Handig voor minuscule single botanical batches maar vooral om te kunnen experimenteren. 

Little Suzy

COFS white.png
bottom of page